Μερικές από τις πιο συχνές απορίες σας για τις φορολογικές δηλώσεις – Ιδιώτες.

18 Μαΐου, 2022

Τα λογιστικά και φοροτεχνικά ζητήματα είναι πολύ συχνά “μπελάς” για εσάς που δεν έχετε άμεση επαφή και διαρκή ενημέρωση με το αντικείμενο. Κάτι τέτοιο, όμως, δε θα πρέπει να σας απασχολεί καθόλου, καθώς η εξειδικευμένη ομάδα μας βρίσκεται δίπλα σας σε κάθε βήμα σας.

Ας δούμε, λοιπόν, μερικές από τις πιο συνήθεις απορίες σας σχετικά με τις φορολογικές δηλώσεις.

Πότε είναι οι προθεσμίες των φορολογικών δηλώσεων για το 2022;

Απαντώντας στο πρώτο αυτό καίριο ερώτημα, οι εμπρόθεσμες αρχικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος υποβάλλονται μέχρι και τις 30-06-2022. Οι εκπρόθεσμες αρχικές ή οι τροποποιητικές δηλώσεις υποβάλλονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.Ο φόρος εισοδήματος από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων μπορεί να εξοφληθεί σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις και η πρώτη από αυτές πρέπει να καταβληθεί μέχρι και το τέλος του Ιουλίου με την τελευταία να μπορεί να πληρωθεί αντίστοιχα έως και τις 28 Φεβρουαρίου 2023.Ακόμη, όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος, υπάρχει η δυνατότητα έκπτωσης 3% στο φόρο που θα προκύψει από τις φορολογικές δηλώσεις, έκπτωση που θα αφορά μόνο σε εκείνους που είναι σε θέση να πληρώσουν τον φόρο εφάπαξ μέχρι και τις 29 Ιουλίου 2022.

 

Με συμφέρει η χωριστή φορολογική δήλωση από την/τον σύζυγό μου; Ποιος βαρύνεται με τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης;

Αυτού του τύπου οι δηλώσεις δεν είναι υποχρεωτικές. Στις περιπτώσεις που χρειάζονται,  δεν υφίσταται η έννοια του οικογενειακού εισοδήματος για την κάλυψη των επιμέρους τεκμηρίων καθενός εκ των συζύγων. Κάτι τέτοιο ισχύει, διότι τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης βαρύνουν τον κάθε σύζυγο ατομικά. 

 

Το παιδί μου συμπλήρωσε τα 18 έτη και είναι εξαρτώμενο μέλος μου. Πρέπει να αποκτήσει δικό του Α.Φ.Μ.;

Τα ενήλικα τέκνα θα πρέπει να διαθέτουν το δικό τους προσωπικό Α.Φ.Μ., ώστε να συμπεριληφθούν ως εξαρτώμενα μέλη στη δήλωσή σας.

 

Eίναι υποχρεωτική η συμπλήρωση του ΑΜΚΑ κατά την επιβεβαίωση των στοιχείων;

Ναι, είναι υποχρεωτική και μάλιστα σε περίπτωση που δεν σας έχει χορηγηθεί ΑΜΚΑ, θα επιλέξετε έναν από τους λόγους της μη απόκτησης.

 

Για περισσότερες απορίες, μπορείτε να έρθετε άμεσα σε επικοινωνία μαζί μας, ώστε να συζητήσουμε και να σας καθησυχάσουμε για οποιοδήποτε ζήτημα σχετικά με τη φορολογική σας δήλωση. Είμαστε στη διάθεσή σας!

 

Photo Credit <a href=’https://www.freepik.com/photos/financial-plan’>Financial plan photo created by pressfoto – www.freepik.com</a>

Εταιρία
Προσφέρουμε ολοκληρωμένες λογιστικές, φορολογικές και ασφαλιστικές υπηρεσίες σε επιχειρήσεις και ιδιώτες με επίκεντρο την ποιότητα, τη συνέπεια και την αξιοπιστία.
Ενημέρωση για οικονομικά νέα
Έχεις τη δυνατότητα να μαθαίνεις πάντα πρώτος τις εξελίξεις γύρω από τα οικονομικά νέα που σε απασχολούν.

    Ακολουθήστε μας στα Social
    https://maloutas.gr/wp-content/uploads/2022/05/espa.jpg
    Accessibility